Valesokkelikorjaus

Valesokkelirakennetta on käytetty 1960-luvulta aina
1990-luvulle asti. Valesokkeli on maanvarainen perustus rakennukselle.
Uudemmissa taloissa ei käytetä enää valesokkelirakennetta.

Valesokkeli taloissa ulkoverhous alkaa n. 20-45cm
korkeudelta maan pinnasta, jolloin luullaan myös lattian olevan samassa
korkeudessa, näin ei kuitenkaan ole, vaan lattiapinta on lähes maantasolla,
pahimmillaan maanpinnan alapuolella. Tämä altistaa talon runkoa kosteudelle ja kosteuden nousun seinärakenteisiin, tästä syystä valesokkeli luokitellaan usein riskirakenteeksi.

Maanpinta voi olla pahimmillaan kalteva niin, että kosteus
ohjautuu suoraan taloon. Hyvä salaojitus auttaa paljon siinä, ettei
kosteusvaurioita pääse syntymään.

Valesokkelirakenne johtaa valitettavan usein homeongelmiin.
Home aiheuttaa sisäilmaongelmia, jotka ovat erittäin haitallisia terveydelle. Perustuksista puuttuu usein kokonaan sokkelin ulkopuolinen vedeneristys.

Valesokkelirakenteiden suurin ongelma on puurunkojen
alaosat, jotka ovat reilusti maanpinnan alapuolella ja siten altistuvat
kosteudelle. Rakennetta korjatessa alimmat puurungon osat korvataan esimerkiksi harkoilla tai metallirakenteisilla kengillä. Yleisin vaihtoehto on valesokkelin kengitys, jolloin metalliset elementit asennetaan maanrajaan.

Useimmiten valesokkelirakenne on kuitenkin täysin korjattavissa. Olemme korjanneet valesokkelirakenteita muuraamalla, Lamox-valesokkelikengillä, rosterisilla valesokkelikengillä sekä sisä- että ulkokautta. Tiiliverhoillut talot tulee korjata aina sisäpuolelta. Valesokkeliremontin yhteydessä tiivistetään lattian ja seinänrajat huolellisesti, jolloin saavutetaan suuri muutos asumismukavuuteeen vedon loppuessa.

Samalla kannattaa kiinnittää riittävään ilmanvaihtoon huomiota, autamme myös niissä asioissa. Jos harkitset talon ostoa jossa on valesokkeli, vaadi kunnollinen kuntotarkastus ennen ostopäätöstä.